Harmaa talous

Harmaa talous on nykypäivänä, kuin iskulause tai muoti ilmiö. Paljon sitä viljellään, mutta toisaalta hyvin vähäsen asian korjaamiseksi tehdään. ”Harmaan talouden kitkeminen” kuulostaa enemmän kliseeltä, kuin todelliselta halulta toimia.

Harmaassa taloudessa syytetään, mitä suurimmassa määrässä väärää tahoa. Syytteiden kohteina pidetään miltein aina työntekijöitä. Koska kohde on väärä, niin myös siihen kohdistuvat toimenpiteet ovat silloin turhia. Ei harmaata taloutta paranneta ajatuksella, miten estetään ulkolaisia työntekijöitä maahan tulemasta. Kaikki panostus täytyy painottua paikallisiin yrityksiin. Työmaa ei ole helppo. Kuitenkin se on yrittäjä, joka harmaata taloutta harrastaa ja siten pitäisi myös sellaisia yrityksiä, sekä yritysten johtajia rangaista ja mitä kurjimmalla tavalla. Myös toiminta kieltoja täytyisi harkita säälimättä. Ihminen, joka houkutellaan tänne tekemään halvalla (siis täkäläisessä ajatuksessa), ei välttämättä ole tietoinen millaista korvausta hänen kuuluisi saada normaalisti. Valitettavasti ei edes paikalliset asukkaat ole aina tietoisia omasta palkka luokasta, tai sitten muista heille kuuluvista eduistaan. Yrittäjät ovat itse itselleen vihamiehiä.

Tietotusvälineissä pitäisi pari kertaa vuodessa julkaista kaikkien ammattikuntien sovitut palkkataulukot. Sen lisäksi ammattiyhdistyksien pitäisi omalta osaltaan ilmoittaa kaikki sovitut työehdot ja palkat naapurimaihin, sekä maihin josta tänne tulee työvoimaa. Siis toisin sanoen tehdä yhteistyötä sikäläisten ammattiyhdistysten kanssa. Tietenkin ongelmana on se, että kaikkialla ei ole toimivia ammattiyhdistyksiä. Kuitenkin on löydettävä taho, joka toimisi asian eteen.

Pirullinen on myös se, että kun esitetään väärin asioita, niin kärsijät ovat vääriä. Niin kuin tässäkin ongelmassa yleisellä tasolla puhutaan, kun ne ulkolaiset tulevat tekemään halvalla. Minkäköhän takia ei puhuta, että työnantaja on kavaltanut ulkolaiset työntekijät orjaksi itselleen. Ja eiköhän silloin pitäisi rangaista työnantajia. Sepä se, kun työnantaja ei leimaannu, niin he ovat vieläpä ylpeitä omista tekemisistään. Toisaalta taas työntekijä puoli, jota osoitetaan sormella, sorretaan palkoissa, puhumatta muistakaan etuisuuksista, mitkä jäävät saamatta. He, he häpeävät ja kantavat niin sanotusti sen paskan omilla harteillaan, jota joutaisi kantamaan ihan muut ihmiset.

Niinpä kannattaisi ruveta ajattelemaan asioita oikein. Silloin ehkäpä olisi myös mahdollista hieman parempaan tulevaisuuteen. Ennen kaikkea kohti rehellisyyttä, eikä paskan jauhantaa! Harmaa talous pois ja rehelliset yrittäjät kunniaan, silloin kunnian saa myös rehellinen työntekijä!

PS: Kiitos niille kaikille työnantajille, jotka kuitenkin hoitavat velvollisuutensa(heitäkin on paljon)! Erittäin paljon kiitoksia niille työnantajille, jotka hoitavat velvollisuutensa, sekä palkitsevat työntekijöitä tehdystä hyvästä työstä (heitä on vähenevissä määrin)!

Terveisin Vahur Lihtkivi
SDP

Speak Your Mind

*