Liitto kierros vai keskitetty ratkaisu

Mihin ollaan menossa ja miksi? Kaikkialla toitotetaan maltillista palkan korotusta työntekijöille. Ei siinä ole mitään uutta. Pääministeri Kataista kuunnellessa työntekijöiden pitäisi ymmärtää Suomessa olevaa kriisiä ja olla maltillisia palkan korotuksien kanssa. Pääministerin haastattelutunnilla 26.8.2013 kävi oikein hyvin selville, että hallituksella ei ole mitään annettavaa tilanteen ratkaisemiseksi. Ei edes huonoja neuvoja. Kataisen puhe pyöri koko sen tunnin ajan vain ympyrää. Palkansaajat joutuisivat tekemään myönnytyksiä ja kompromisseja ja kyllä ne isot pomot nostavat edelleen suuria palkkioita ja optioita. Työn antajille taas tulisi enemmän antaa ymmärrystä.
Yhteisöveron alennukselta odotettiin alkuperäisen suunnitelman mukaan lisää työpaikkoja. (Yhtäkään työpaikkaa ei luoda turhaan, vaikka millaisia palkkioita, tai bonuksia käytettäisiin).  Nykyisin nekin puheet on käännetty uusiksi, että yhteisövero oli tarkoitettu yrityksien kilpailukyvyn parantamiseksi kansainvälisillä markkinoilla. Kaikelle tälle voisi sanoa, että seli,seli. Pääministerin Heureka-foorumissa 27.8.2013 samankaltainen liirum-laarum jatkui.
Miksi me olemme tässä tilanteessa? Onko todellakin työntekijän ymmärrettävä tätä menoa? Tarvitseeko työntekijän tehdä kompromisseja, missä herrat vain nostelevat palkkioita ja yrityksille vain annetaan kaikki mahdollinen tuki ja turva. PK yritykset on asia erikseen, mutta eihän niistä kukaan piittaa. Nehän räpiköivät suossa, eivät oikein uppoa, mutta ei ne kyllä pääse ylöskään.
Aikoinaan yrityksiä perustaneet yrittivät vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja olivat osa sitä. Vanhat yrittäjät kantoivat myös yhteiskunnallisia vastuita, sekä velvoitteita. Mitäs tekevät nykyajan yrittäjät? Verot maksettuina ollaan niin kunniallisia ja sankareita. Toiset taas keplottelevat kaikin keinoin, jotta pysyvät hengissä, mutta onko sekään elämää?
Keskitetyn sopimuksen tekemiseen on hallitukselta paineet kovat. Mutta kannattaisi kyllä tosi tarkoin miettiä, että mitäs muuta me saadaan, kuin se maltillinen palkan korotus. Köyhältä voi viedä, mutta porvarit sen kuin rikastuu. Ei tämä nyt oikein lupaavalta näytä. Keksityllä kriisillä ja huonosti hallinnoiduilla asioilla on aikaan saatu suuri paniikki.
Nyt on otettava järki käteen ja tsemppiä neuvottelijoille! Ei tehdä hätäisiä päätöksiä, vaan punnitaan asiat vielä kerran kiellon päälle.

Gold Line Oy pääluottamusmies
Akt os.123 puheenjohtaja
SDP

Vahur Lihtkivi

Speak Your Mind

*